Thursday, January 19, 2012

Doa : Pengubat Jiwa..

Headache tiba-tiba..sakit hati + sakit otak aku nie.
Apa taknye..nak pergi event pun susah..pergi je la..tak nak pergi sudah..

hamba Allah : aja, ti pergi event tu duduk semeja ngan siapa? Kalau semeja ngan ehem2, akak taknak pegi la..nanti akak sorang2 je takde kawan. 
aku : saya tak kisah dok ngan sape. tak kisah la semeja ngan siapa pun..yang akak pk sgt ni kenape? saya ni bukan kawan akak ker? bukan org?

Hati aku dah panas..ngan semua org dia tak nak pegi..nak pegi berdua je ngan aku..
Bukannya ape..satu opis kot..lain department je..kena la bergaul. Pentingnya event2 cam ni fungsinya untuk ape? Mestilah untuk mengeratkan tali sillaturrahim kan?

Aku bukannnya baik sgt pun..tp, apa la salahnya time tu la kita berkumpul..kat opis ok jer..tp kat luar lain plak..so, aku ni kat tengah2..tak tahu nak kemana..akhirnya, aku wat keputusan ikut je la akak ni nak dok ngan sape.susah la plak nak kena jaga hati orang nie..semua kena ikut..kalau tak ikut memberontak..abis asyik aku yg nak kena tolak ansur..al-maklumla geng2 single lain..jenis tak kisah..geng2 married ni lain plak..cepat touching..dah tu..dak2 single ni la yang asyik makan hati ulam jantung..jangan marah ye ngan statement tu k..reality ok..

Memang stress klu melayan perangai diorang nie..aku ni tak larat dah.Sabar je Ct  Hajar. Biasala dalam organisasi, macam perangai manusia kita leh tengok..So, klu korang ade masalah lebih kurang aku.. just take it easy (ayat yg selalu pakwe aku ckp). TAKE IT EASY..TAKE A DEEP BREATH & RELAX..so, nak ilangkan stress tu, aku pun gi jenjalan kat department no2 aku kat Safety Dept..borak2..makan2..baru patah balik kat tempat aku..serious lega skit..So Be Strong, Ct Hajar dalam menghadapi ragam manusia yang pelbagai...Lately, klu ade masalah yang datang..langkah yang aku ambil ialah dengan MUHASABAH DIRI..kembali kepada Pencipta..Istighfar banyak2..tu je yang boleh kita lakukan sebagai manusia di atas muka bumi nie..
Semoga hari2 anda ceria dan gembira..

So, untuk itu..nak share satu doa ngan korang. Doa ini kena baca di waktu pagi dan maghrib.. InsyAllah, dipermudahkan segala urusan..

Doanya berbunyi: 

"YA ALLAH, SESUNGGUHNYA AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI KESUSAHAN DAN KESEDIHAN. 
AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI KELEMAHAN DAN KEMALASAN.
AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI SIFAT PENGECUT DAN KIKIR. 
AKU BERLINDUNG KEPADA ENGKAU DARI TERBELIT OLEH HUTANG DAN TERTINDAS OLEH ORANG LAIN.."
(Hadis riwayat Abu Daud)

2 comment:

Ezza Z said...

i geng married tapi i ok je.
hehe.

Ct_hAjAr said...

bukan semua la zaty..sesetengah orang nie..

 
Blog Template by Delicious Design Studio