Friday, April 27, 2012

Usrah?

Ape itu usrah?

Masa dulu-dulu, masa zaman kejahilan yang lalai dengan keduniaan, tak pernah terdetik pun nak join usrah nie. Dulu, ada la seorang sahabat ni beria-ia hendak mengadakan usrah di kediaman kolejnya di UPM. Mula-mula tu, ada jugak terfikir nak buat ape usrah nie? Rasanya cukup sekadar dengar ceramah kat tv ker radio ker ataupun di surau dan masjid. Sahabat ada juga bertanya jika diri ini mahu menyertai usrah tersebut atau tidak. Tetapi biasa la kan, ada sahaja alasan yang diberikan. Nak jaga hati sahabat, maka diri ini pun join la.sekali aje la.tapi tak berapa nak rasa feel usrah tue. Mungkin waktu tu belum sampai seru kot..Dan tiba-tiba sekarang ini terasa amat dahagakan perkongsian ilmu sesama sahabat tu. Terasa alangkah ruginya diri ini.

Menurut Halaqah.net, Usrah ialah rukun ikatan “Usrah” ini tiga perkara yang mana hendaklah saudara memelihara serta mengambil berat untuk bersungguh-sungguh menjayakannya supaya ikatan “usrah” tersebut tidaklah semata-mata menjadi suatu beban yang tidak mempunyai sebarang erti. Tiga rukun tersebut ialah: (1) Berkenalan; (2) Bersefahaman; dan (3) Berseimbangan.

Selain itu, erti berkenalan: “Berkenalan” di antara satu sama lain ialah rukun yang pertama bagi pengertian “Usrah”; Oleh itu “ta’aruf” saudara-saudara hendaklah berkenal kenalan serta berkasih sayang dengan semangat cinta kepada Agama Allah, dan hendaklah saudara-saudara menyedari serta memahami pengertian hakikat “ukhuwah” (persaudaraan) sejati di antara sesama saudara saudara sendiri. Saudara-saudara hendaklah berusaha bersungguh-sungguh supaya jangan ada apa pun juga yang boleh mengeruhkan perhubungan “ukhuwah” itu. Ini boleh saudara-saudara lakukan dengan jalan sentiasa menjunjung titah perintah firman-firman Allah dan hadith-hadith Rasul, bahkan dengan jalan menjadikan firman-firman dan hadith-hadith itu perkara perkara yang wajib diutamakan ke atas perkara-perkara yang lainnya.


Ohhhh..gitu..baru faham..hehe

Kenapa tiba-tiba muncul topik nie?
Sebab sedang kita tengah tengok website kak Wardina kita tue, tiba-tiba kita ternampak Page NOTA USRAH..Di situ ada tajuk INDAHNYA BER'USRAH..dan terdetik nak buat entry pasal usrah nie. nak baca kak Wardina punya tulisan tu..klik SINI. Kita pun google la nak tau lebih detail.

Apa yang seronoknya usrah nie?
Mengikut STUDIO MUSLIM. Katanya sebab:-
1- Sebab usrah stail ‘Dimulakan dengan tasbih kafarah’ memang menyeronokkan.
2- Timbul perasaan
    a) Seronok – dapat menyertai beberapa program seperti rehlah, kembara ke negeri lain dan     sebagainya.
     b) Yakin – bertambah yakin untuk berucap di hadapan orang ramai selepas beberapa kali mendapat peluang berucap di atas pentas.
     c) Tenang – kurang rasa risau bila ditimpa masalah sebab tahu ramai kawan akan membantu
3- Antara kelebihan lain ialah mendapat :-
     i. Ilmu yang berguna
    ii. Kawan yang rapat
   iii. Masa yang berisi.
   iv. Pengalaman yang manis.



So, ada sesiapa nak buat usrah? Saya nak join..tehehee.. :)


Designer Cute Cups



,







Wednesday, April 25, 2012

Wordless Wednesday #1



 TODAY
 kata kak @WardinaSafiyyah di twitternya.

LET'S DO SO..

Cik Jah : Sharing is Caring

Luncheon at Du Viet, Vietnamese Restaurant..


24hb April 2012
Du Viet, Vietnamese Restaurant, Level 4, Suria Klcc 




 
me & salad..
i just dun believe dat i ate it.. :p
staff2 yang hadir
serius je muka nak order makanan.
banyak pilihan smp tak tau nak pilih yang mane kan..  
senarai menu..nak order senang je.just sebut no menu tersebut.
A5 Spring & Summer Rolls Combo (3 rolls)
(Fried Springroll, Chicken & Beef Summer Rolls)
our drinks for kak dora, me & abg basri


Q7 Fresh Juice (freshly squeezed ~ no sugar or water added)
(Watermelon / Orange / Apple / Pineapple / Starfruit / Carrot)
Q8 Special Fruit Juice (choice of two fruits mix / seasonal fruits)


  SQ1 Plum in Soda (House Speciality)
















A1 Mixed Grill Platter (“Banh Hoi” a House Speciality)
(Fried Springrolls, Sugarcane Shrimp, Grilled Beef & Chicken with fresh veggies & 4 rice papers to make your own rolls) (3~4 pax)
P5 Traditional Chicken & Prawn Noodle (“Pho Ga Tom”)
(Chicken slices & prawns in clear chicken soup)
P9 Du Viet SeaFood Special (Mildly Spicy) (“Pho Hai San”)
(Fish fillet, prawns, deep~fried shrimpballs & squid)
G1 Mixed Grill Combo Platter
(BBQ lemongrass chicken fillet, imported beef & lamb)
G2 Seafood Combo Platter
(Grilled U.S. scallops, lemongrass fish fillet, prawns & deep fried squid)
licin sudah segala pinggan mangkuk.. 
aja tak suggest uols try menu no P5 which is my menu.
sangat tak sedap + dia bagi Pan Mee yang kecik2 tu.
Pan Mee tu kan cepat menyerap kuah. So, jadi kembang.
I punye je yang xhabis uols..sebab dah tak lalu. 
I bantai orang lain punye..hahaha..
Yang lain semua sedap..P5 tu jer kureng.
sebelum berangkat pulang, camwhore la..bukti tue..hehe
Masing-masing sudah kekenyangan..
bantai licin noks..
cam biasa la, contractor belanja. 

:p

Celebrated Birthday Boss!


 20hb April 2012
Aja dan kengkawan office dikejutkan dengan berita yang panas gitu.
Tak pernah la pulak staff2 klcc ni celebrate birthday boss. 
Biasanya, kitorang akan celebrate untuk semua staff. Then, tetibe la 
pulak ada la orang tu yang nak sangat celebrated birthday bosnya. Suka hati la kan..
Asalkan tak susahkan kami semua. Kami ngatkan birthday bos 23hb, rupa2nya 21hb. So dema celebrate awal sehari. So, majlis bermula lebih kurang jam 12tghari.
Bos yang masih berada di dalam meeting room, terkejut gembira dengan kedatangan kek Secret Recipe beserta dengan lilin lagi,uols..Kemain tersenyum panjang la bos kita tue.Kadang kesian gak cz takde siapa nak celebrate birthday dia. Kira ok la tu, ada gak yang sudi celebrate birthday dia kan.. Yang pastinya, sudah tentu la orang tersebut jenis yang suka mengipas gitu, pakai blower lagi uols.hahaha..tak kisah la kan. Orang dah bagi makan, so belasah je la kan...hehe.  Tengok tu bos..sempat bagi wish lagi..hahaha. tiup bos jangan tak tiup..huhu

 



So, antara yang sibuk nak interframe..haha.
Tak lah, aku yang saje2 snap. camwhore time...smile uols.. :)))


Antara yang sibuk menguruskan majlis. oh, semestinya kak fiza acik buat2 je tu hokkey...hehe


Inilah menu makan tengah hari pada hari tersebut.
Plus air lemonade gitu.. Sangat sedap. Layan..

Dan pastinya, bos asyik tersenyum panjang pada hari itu.
Ditambah lagi dengan bonus yang baru masuk berbulan2 gitu.
Makin meleret dan happy la bos kita tue..

Cik Jah: Macam-macam..

Tuesday, April 24, 2012

Syira's Wedding

Wedding again lorr..
Penat sebenarnya bila menghadiri majlis perkahwinan kan?
Tapi penat itu terasa hilang bila tengok member2 selamat diijabkabulkan di atas singgah sana yang indah. Kali nie,turn my ex-schoolmate sekolah menengah tingkatan 4 & 5, Cik Syahirah kita pulak kahwin. Sekarang kena panggil puan la kan..hehe. Majlis telah diadakan di Dewan Komuniti Taman Koperasi Polis Fasa 2. Kita tak tau tempat tu kat ner..ngat nak naik bas la. Maklum la kawan ni buat majlis tengah bulan iaitu 15hb April ari tue. Tetiba my BFF, Pn. Zaty call. Then Pn. Zaty dengan mulia hatinya telah menumpangkan saya pergi sekali ngan husbandnya bersama mobilnya. Terima kasih Pn. Zaty. Jasamu Allah Taala sahaja yang boleh balas. :)

Sori, dah melalut lak..ok, majlis bersanding yang sepatutnya bermula pada jam 12.45 petang tertunda hingga ke jam 1.00 petang. Mungkin ada masalah kot. Jom skroll mouse tengok gambar yang sempat acik snap.










Meriah gitu..Paling suka tengok pelamin tue. Cantik sangat..tapi mahal la kan..
Dan kek 2 tingkat tu, acik suka sangat ok! Cam biasa la kan, acik ni kan gila kamera.
Asyik nak bergambar je la.. gambar yang last ni ngan member nama Yut. Yang gambar 3orang tue, paling kiri namanya Mun. Nama singkatan je tue.. Semua ni ex-Semerbak. a.k.a Sek Men. Seri Gombak. 
Semoga kalian semua hidup bahagia bersama pasangan masing2 dan moga jodoh kalian semua berkekalan hingga ke akhir hayat. Aminnn..
 
Blog Template by Delicious Design Studio