Monday, July 18, 2011

Another 1 Year

Attention...

FYI, kontrak kerja den sambung lagi deh..Suka bangat. So secara rasminya 11hb Julai 2011 merupakan hari pertama permulaan kontrak kerja yang baru. Suka, suka jugak. Paling bestnye, scope of work aku makin meluas yang mana aku dipertanggungjawabkan untuk menjaga Safety Depart @ HSE Department. Oleh itu, pada sebelah pagi aku bertugas di bahagian Operation & Maintenance dan sebelah petang aku perlu bertugas di bahagian HSE. Tak terkejar beb. Tapi nak buat macamana. Kerja je la selagi termampu..


So, latest news aku disuruh untuk menggantikan sedikit tugas seorang exec yang tengah berehat dalam pantang selama 2 bulan selepas melahirkan seorang baby girl. Tahniah kepada si dia. Tapi sekarang nie, aku terpaksa cover kerja dia beb.. buat Monthly report..just compilekan je..nampak macam senang. Tapi menyeksakan. Sebab apa, aku pulak nak kena pk mcmn nak dapatkan data2 dalam system. Otak aku ni dah overload beb..tak berapa nak support. Masa aku tulis entry nie, kepala sakit yang teramat. Dah telan panadol, tapi tak jalan pun..kena rehat baru ok kot.

Aku ok je..orang mintak tolong, dengan rela hati aku tolong. tapi mestilah ada kerjasama. Janganlah aku dibiar terkontang-kanting buat sendiri. Kalau kerja aku takpe gak, kerja orang. Dan orang-orang tersebut leh lepak, wat bangang dan tak ada sedikit pun rasa bersalah. Please la beb.. gua pun bukan muda lagi dah masuk 25tahun..setengah abad dah..badan pun bukan ok nak angkat kotak, angkut kabinet..silap sikit, leh terkehel tulang den nie...hahahhaa...


Bukan itu saja, aku memang pantang la bila aku dah tolong nak lebih2 plak. Bak kata pepatah "Dah bagi betis, nak peha pulak" macam tu la manusia.bermacam orang..

Maklumat tambahan, Tenant Care a.k.a Customer Service @ Helpdesk yang dulunya tinggal di tingkat 54 akan turun ke P1 nie..kat opis den la..makin tak leh bla.tak leh masuk dow.tp layankan ajer..elok jugak diorang turun.klu tak asyik aku ngan kak dora jadi receptionist@ kaunter pertanyaan..hahaha



Banyak kebaikan dan kelemahan bila job scope aku makin meluas..

Kebaikan: -


* aku leh gi opis mana yang aku suka..klu tensen kat O&M, lepak la kat HSE..dan sebaliknya.
* aku dapat bergaul dan berkenalan dengan ramai orang
* aktiviti melepak & surf internet dapat dikurangkan
* dapat timba pengalaman dan pengetahuan
* jadi orang harapan utk settlekan tugas
* leh wat overtime banyak cket

Kelemahan:-


* Dah macam kuli batak a.k.a kuli kutif
* Kerja makin bertambah dan tak terbuat dow
* Kepenatan yang teramat akibat berulang-alik dari satu department ke deparment yang lain
* Waktu makan & rehat makin tak terurus beb

So, bagi aku bila lagi nak timba pengalaman yang bermacam..time ni la kan..
Akhir kata, Bekerjalah Selagi Terdaya..ekeke

Tuesday, July 5, 2011

Kontrak Dah Nak MAti...!!


My contract with Klcc with be end this friday (08/07/2011). Bermakna genap setahun 3 bulan i ngan company nie. Setahun dengan maintenance department & 3 bulan dengan Contract Admin Department. Banyak giler pengalaman dan pengetahuan yang ditimba semasa bekerja di sini. Terasa berat sangat kaki nak melangkah pergi. Walau pelbagai dugaan, ujian ditempuhi...walau ada manusia yang tidak berpuas hati, walau diri diherdik, dipulau dan bermacam lagi. Walaupun gaji ciput jer..walau diri di"kuli" sesuka hati..aku masih setia di sini. Terasa ia sudah sebati dengan jiwa ini. 

Tetibe lak touching..Mana wa tak touching beb. Depa kata nak sambung kontrak wa lagi setahun. Wa dah sign n dah completekan segala mcm forms yang depa nak. Kakak den pun dah submit awal kat hr klcc bagi pihak den..cume tunggu green light dari agensi pekerjaan under klcc, panggil den sign "real agreement". Takde ku nampak jua batang idup depa. Then, wa kasi call sama depa. Boleh plak depa kata depa ngah deal ngan klcc. Still discussion.. apa lagi yang boleh aku cakap.


Disebabkan cuti masih berbasi, aku pun abeskan la balance annual leave tue dengan menghabiskan masa aku di rumah selama dua hari iaitu semalam n hari nie. Gila bosan aku dok umah. Semalam satu hari aku jaga anak buah aku yang paling tecik..ya Allah, meraung dia tak sudah bila dia dapat tau mak aku takde. Tu la manja sesangat ngan mak aku, orang lain yang susah. Dan makanye asyik berdukung jer la coz duduk pun taknak. Dan hari ini, konon mood nak cari bahan untuk assignment..tak kesampaian dow. lain yang aku buat. aku bukak yahoo baca email yang menimbun, selak facebook, usha blog orang..bila tak tahu nak wat ape, aku pun updatela blog. Percaya tak korang, apa2 makanan pun aku belum telan ari nie termasuk la air. Giler tahan perut aku.. entah takde selera nak makan..tunggu la petang2 cket..

So, esok aku kena la pergi kerja macam besa. Dalam otak aku dah set, aku nak terus buat filing kat fit-out section. aku memang rajin wat kerja kat situ berbanding kat department aku. hahaa...then dalam tengah hari aku nak kutip barang2 kat workstation aku letak dalam beg, bawak balik..maklumla, contract dah expired. Keesokkan harinya, baru aku call balik agensi tu tanya status aku. Buat masa nie, aku tak tergerak nak cari kerja kat mana2. klu confirm dorang kata tak sambung, baru la aku terkial2 bukak jobstreet..hehe..

Bulan depan dah start bulan puasa, tak lama lagi nak raya...aduh, bertimba2 masalah kurasakan..ceti dah ready menunggu..(cimb, furniture, air purifier, etc.) mati la aku..so, raya ni cam tahun2 lepas..maksudnya sakit la beb, wa dah target nak settlekan all debts by this year. So next year im a bit relief from debts. So, all my cousin's who read dis entry, taun ni duit raya takdak..jgn nak mintak2 kay..uwwwaaaa...cian dorang tak dapat duit raya..biorkan dema udah besau.huhu....




The Best Presentation of Happy Life


Its a good lesson for us to have a better life
Amin...

credit pic to gurlzgroup















So hajar, BE STRONG!

The True Meaning of LOVE - A Touching Story


Korean Couple: Yoon Eun Hye and Joo Ji Hoon
(pic credit to Crunchyroll)

My husband is an Engineer by profession, I love him for his steady nature, and I love the warm feeling when I lean against his broad shoulders. Three years of courtship and now, two years into marriage, I would have to admit, that I am getting tired of it. The reasons of me loving him before, has now transformed into the cause of all my restlessness. . . I am a sentimental woman and extremely sensitive when it comes to a relationship and my feelings, I yearn for the romantic moments, like a little girl yearning for candy. My husband, is my complete opposite, his lack of sensitivity, and the inability of bringing romantic moments into our marriage has disheartened me about love. One day, I finally decided to tell him my decision, that I wanted a divorce. 


"Why?" he asked, shocked. "I am tired, there are no reasons for everything in the world!" I answered. He kept silent the whole night, seems to be in deep thought with a lighted cigarette at all times

My feeling of disappointment only increased, here was a man who can't even express his predicament, what else can I hope from him? And finally he asked me:" What can I do to change your mind?" Somebody said it right, it's hard to change a person's personality, and I guess, I have started losing faith in him. 

Looking deep into his eyes I slowly answered : "Here is the question, if you can answer and convince my heart, I will change my mind, Let's say, I want a flower located on the face of a mountain cliff, and we both are sure that picking the flower will cause your death, will you do it for me?" He said :" I will give you your answer tomorrow.... " My hopes just sank by listening to his response. 

I woke up the next morning to find him gone, and saw a piece of paper with his scratchy handwriting, underneath a milk glass, on the dining table near the front door, that goes....

My dear, "I would not pick that flower for you, but please allow me to explain the reasons further.." This first line was already breaking my heart. I continued reading. "When you use the computer you always mess up the Software programs, and you cry in front of the screen, I have to save my fingers so that I can help to restore the programs. 


You always leave the house keys behind, thus I have to save my legs to rush home to open the door for you. You love traveling but always lose your way in a new city, I have to save my eyes to show you the way.


You always have the cramps whenever your "good friend" approaches every month, I have to save my palms so that I can calm the cramps in your tummy. You like to stay indoors, and I worry that you will be infected by infantile autism. I have to save my mouth to tell you jokes and stories to cure your boredom. 

You always stare at the computer, and that will do nothing good for your eyes, I have to save my eyes so that when we grow old, I can help to clip your nails,and help to remove those annoying white hairs. So I can also hold your hand while strolling down the beach, as you enjoy the sunshine and the beautiful sand... and tell you the colour of flowers, just like the color of the glow on your young face... 


Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you more than I do... I could not pick that flower yet, and die.. " My tears fell on the letter, and blurred the ink of his handwriting. .... and as I continue on reading...


"Now, that you have finished reading my answer, if you are satisfied, please open the front door for I am standing outside bringing your favorite bread and fresh milk... 


I rush to pull open the door, and saw his anxious face, clutching tightly with his hands, the milk bottle and loaf of bread...... Now I am very sure that no one will ever love me as much as he does, and I have decided to leave the flower alone...



That's life, and love. When one is surrounded by love, the feeling of excitement fades away, and one tends to ignore the true love that lies in between the peace and dullness.



Love shows up in all forms, even very small and cheeky forms, it has never been a model, it could be the most dull and boring form.. . flowers, and romantic moments are only used and appear on the surface of the relationship. Under all this, the pillar of true love stands... and that's our life... Love, not words win arguments...

Saturday, July 2, 2011

Blogwalking

Argh..giler boring dow.banyak citer nk share ngan uols..but camner..semua pic2 yang best2 ada kat opis. so, just blogwalking usha blog orang. tetibe lak, terjumpe my cousin's blog. Very2 nice uols.. lets check it out here
A Girl Full Of Dreams

She is Nineteen
nazimaron9

Ketiga2 mereka adik-beradik.tetapi masing2 punyai perwatakan yang berbeza.. seronok bile tau life diorang. Yelah, biasa jumpe time raya kat kampung. itu pun tak borak banyak. Bile dapat tau depa semua ada blog, dengan pantas aku klik link dorang kat fb. aku kan gilerr blogging tapi malas giler update blog. hahaha... diorang ni just adik2 jer..aku kan dah tua..getting old la....uwwwaaaaa..kalau uols rajin, usha2 la blog diorang. mana tau ada ilmu yang boleh dimanfaatkan..(promote nampak..hehhe). Bukan nak promote kay, just for sharing..ok, chow!
 
Blog Template by Delicious Design Studio