Wednesday, June 23, 2010

BENCI,BENCI,BENCI!!!!

Korang nak tau tak? Pergh,wa tensen betul la naik bas.. dah la lately,sejak budak2 start sekolah ni, bas T203 selalu lambat..ade satu pagi tu..baru la kes nie..aku punyelah berusaha bangun awal..bajet leh sampai awal la..cam biasa, my dad hantar aku kat bus stop. waktu aku tunggu bas tu dalam kul 6.40am..awal kan? dah cukup awal la tu. tunggu punye tunggu,punye tunggu..tak ade pun 1 bas yg appear..ade pun bas gi KL.aku nak gi nek tren kat terminal putra ke klcc bukan ke KL.tapi, pagi tu bayang bas rapid tu pun tak nampak..agak2 korang smp kul bpe aku tunggu???? korang tau tak,sampai kul 7.30am..wah,melampau tul bas nie..aku masuk keje dah la pukul 8am..lagi setengah jam je tinggal.mana sempat..wah, aku makin bertambah tensen tahap GaBan PerkAsA HiTam..buat aku nak mencarut je pepagi buta kan..Kepala aku dah berasap2..berapi dow...

Tak lama lepas tu, laju jer bas yang aku tunggu2 tu pecut depan aku..aku tahan xnak lak driver tu benti..sebab bas dah penuh ngan passenger..yang aku ni,dok nganga.terkejut tgk bas tu speed..sakit ati aku..aku lak tak pk panjang, aku nampak bas gi KL.aku pun naik la..bukannya aku tak nak nek 'CaB'..paham2 je la dah tengah bulan..kering la..lagi pun aku pakai pass integrasi rapidkl(untuk lrt,monorel & bas). so buat ape aku bazir duit nek cab.. aku pun nek la bas..penuh kesabaran pagi itu..tetibe,bas tu sangkut pulak dalam kesesakan lalu lintas di Sentul..Gilerrrrr la.. aku dah takleh dok diam..tgk jam plak,dah pukul 8am.nak nanges pun ade.tapi aku maintain lagi..aku pun sms la kat kak baya,kak comel n kak dora utk menyatakan kelewatan aku pagi hari tersebut.nasib baik dorang sume cakap OK.lega gak la hati aku ni..klu tak dub,dab,dub,dab jantung aku..resah gelisah melanda diri..huhuh..sabar betul aku..aku tak penah tgk aku sesabar tu.ewah..hehhe..aku pun selamat la sampai kat opis pada pukul 9am.lewat kan..nak wat camner..aku bergantung sepenuhnya kat public transport nie..lesen memandu tak ade lagi..heheehe..tahun depan la aku wat..


Ha,itu kisah ari tu..kisah ari ni plak. aku pulak gatal sangat balik lewat.kul 6pm baru aku gerak keluar dari opis ngan kak comel..saje jew..saje2 aku tu,hambik ko..aku terpaksa tunggu bas dari kul 6.15pm smp kul 7pm..langit pun dah gelap dah..tensen siot..aku tak tau la ape masalah bas T203 ni. tak cukup staff ke,tak banyak bas kew,jem ke..bayang pun tak nampak petang tu..orang makin lama,makin ramai..aku dah macam cacing kepanasan. Mp3 aku berlagu rentak balada plak..POETIc_JusTice..ntahape lagu aku tak tau..aku layan jew dengan penuh rasa bengang. kul 7pm beb..kawasan umah aku tu dah la gelap,tak ade lampu jalan..eh,bas plak suka suke datang lambat.. manusia kat situ termasuk aku,sume dah complain macam2..dorang complain sesama dorang la..nak marah tak leh plak.. yang jadi tanda tanya..nape plak la bas gi UIA tu ade je..padahal bukan la ramai sangat penumpangnya..ramai lagi bas gi gombak tu..disebabkan orang dah beratur terlampau panjang.. makcik driver bas gi UIA tu, tukar haluan ke gombak..maka,dengan itu..berderu2 la para manusia ini ke pintu bas. makcik tu satu..memang dia satu.masalahnya,dia tau ramai orang,dia leh bukak 1 pintu je..sebelah lagi dia tutup..kan ke buat aku sakit jantung tu..aku pun cepat2 la masuk..nasib baik leh masuk lagi..tapi berdiri kat pintu je la..

Beb, dah la aku berdiri.eh, ade sorang mamat India ni suka ati cekak pinggang dia.kalau dia cekak,mana muat orang nak masuk sbb tangan dia menyemak jew..buat lagi sempit ada la..dah tu,aku la yang jadi mangsa..bau jgn kata la..korang paham sendiri la.. dah tu dok tolak2..elok la tu...KIRI aku lelaki india, BELAKANG aku pun lelaki india..wah tensen teramat..hampir 100x aku tarik nafas,hembus.. mak naik lemas nyah..aduhhhh...tak lama lepas tu, orang makin berkurang.aku pun cepat2 la gi belakang bas tu,konon nak melarikan diri daripada mamat tu la..eh,tak rupenye..dia ngekor aku sampai belakang..mak memang tensen..aku nak pegang besi tiang bas tu,dia lak sibuk landingkan badan dia tu..aku memang bengang tul la..apa la nasib..tak lama,dia nak turun.kelam kabut tekan loceng nak turun.padahal kat depan dia jew..sibuk dia gapai yang jauh..lepas tu,baru la aku rasa lega yang teramat. bIKIN aku tensen jew..turun je dari bas..aku boleh2 nak tahan teksi..tak larat aku nak jalan kaki..kawasan umah aku tu jauh tu masuk ke dalam..gelap dah pun..nasib baik ade teksi yang prihatin amik aku kat simpang jalan. sampai2 kat umah,tambang teksi menunjukkan rm3..disebabkan driver tu dah baik ati..aku bagi dia rm3.60. tips utk dia..beria2 driver teksi india tu ucap terima kasih..hahaha..sekali sekala..kalau selalu kopak la duit aku..ahahhahha..


yang pastinya aku BENCI,BENCI & BENCI naik bas. tapi nak wat camno,REDHA je la..kerna sume itu DUGAAN....hehe. Bila lah aku nak ada keta sendiri nie..teringin nak pakai MPV ALZA..besar..puas ati ..hahahahah..


0 comment:

 
Blog Template by Delicious Design Studio