Friday, June 25, 2010

MACAM2 KEHIDUPAN AKU HARI INI...

Aku nak citer perkara yg berlaku dalam hidup aku pada hari ini..hari Jumaat

Kisah bermula pada awal pagi..kisahnya, aku ngan kak comel nak gi bkfst kat pantry setelah sekumpulan 'vavi' keluar dari pantry tersebut..tetapi apa kan daya, belum pun sempat aku buat air milo..eh, mereka ini datang balik..macam biasa tabiat lelaki yang tak boleh control..SMOKING..aku memang pantang orang isap 'ganja' nie.even my hubby pun xsmoking.. abis tu, aku pun ckap la dengan nada yang cukup lemah lembut terhadap mereka ini supaya membenarkan kami bkfst jap pagi tu.. Aduh mak, beb..dorang leh xlayan..yang tak tahan tu,masing2 buat pekak.. ketua si 'vavi' ni plak makin galak menghembuskan udara tidak segar tersebut dengan lagaknyer sambil menyelak2 newspaper Star.. setakat selak tapi tak baca isi kandungannye, baik xpayah cik abang oiii... disebabkan teguran aku tu berterbangan bersama asap2 tersebut, maka aku ngan kak comel pun angkat kaki keluar dari daerah itu.

Tak lama,setelah beberapa minit aku mulakan sarapan pagi dengan WHitE LoAf drp Roti Boy bersama air milo ku untuk kekal cergas..aku disape oleh rakan setugas,satu department..kak baya. Macam yg korang tau, kontrak aku ngan KLCC akan disambung lagi..so, kak baya nie menyapa aku dgn ramahnye..dia kata "seronok la aja,kontrak sambung 1 tahun".aku balas dengan selambanyer "biasa aje,alhamdulillah'..nak tau dia reply ape..ha, part ni korang kena dengar betul2. Kak Baya kata "Rezeki kan, Tuhan yang bagi. tapi walaupun Tuhan yang bagi, semuanya bergantung pada orang jugak sama ada peluang itu ada atau tidak''. Pergh..aku tergamam sekejap mendengar ayat tersebut keluar daripada mulut dia. Aku pun mengiakan saje apa yang dikatakan..malas nak layan.. apa pendapat korang bila dengar ayat tersebut? Mesti korang pun terkejut kan? aku terus la ngadu kat kakak kesayangan aku..kak fiza sama sefahaman dengan aku"seolah-olah kakbaya menidakkan ketentuan Tuhan" manakala kak comel berpendapat "cara ayat tersebut diluahkan,seolah2 kak baya nak aku ucapkan terima kasih kat dia sbb konon dengan jasa baik dia, kontrak aku sambung''..ada betul gak apa yang dikatakan oleh kak comel.. aku just nak share jew ngan korang..bukan la aku nak judge orang sesuke ati.tapi aku xdapat terima dengan kenyataan itu. rasa cam tersentap. iyela, dia pegang jawatan Executive. aku ni sape..kuli batak jew ..Makanyer, aku nak korang sume amik pengajaran..bahawasanya, aku yang kita cakap kita kenalah tilik dulu diri kita..kita ni berada di bumi Allah yang Maha Besar lagi Maha Kuasa..kadang kita di atas,kadang kita di bawah..so,kita ni sama aje di sisi Allah..tak kemana pun klu berlagak semata..itu je la aku nak share pasal sikap akak tu..

So, xlama lepas tu aku diminta oleh kak comel utk menemaninya utk menghadiri interview di sebuah company yang terletak dkt ngan sunway international school..perjalanan tak mengambil masa yang lama.cube tang nak interview tu je ade masalah.. lama siot kitorang tunggu..kak comel dah resah gelisah cz tepon berdering xberenti. last2 dia silent je phone tu..hahaha..ko paham2 je kak comel tu..hati dia xpenah aman dek asyik kena ganggu dengan si 'vavi' tu..sbb tu dia berhajat utk tukar company..dah abis je interbiu,kitorang trus cabut.disebabkan perut dah nyanyi lagi Black Metal, kitorang pun cari la makanan. kebetulan ade jual kat stadium bukit jalil tu.. mak cik gerai tu jual keropok lekor, nuget, pisang goreng, wantan goreng, fishball n etc..aku tak paham ngan makcik gerai tu..orang cakap ngan dia macam cakap ngn tiang.. kebetulan waktu yang sama aku membeli belah tu,datang la seorang wanita nak bli makanan..dia pun bertanya"ni kira camner?''eh,makcik gerai pun wat pekak badak la..cian la aku tgk orang tu..aku pun jawab la bagi pihak si penjual "3pc 1 ringgit,kak"..lepas tu orang tu tanya lagi.."yang ni dik?"..aku pun jawab balik"sama kak".. cube korang lihat situasi tersebut.. apa dah jadi ngan peniaga melayu zaman sekarang nie? nak untung,tapi service macam cibai. Susah2, bagi jew aku ganti tempat makcik tu berniaga..memang xpatut...hmm,lepas dah blah dari bukit jalil, kitorang menuju ke lrt kelana jaya utk ke opis balik..tetibe aku nampak BURGER KING masjid jamek..dan,dan tu aku teringin nak makan BK CHICKEN TENDER. kebetulan lak ade set tu,murah lak tu RM4 lebih..ala,macam set JIMAT KFC tu la..aku bli untuk aku satu..utk kak comel aku belanja dia BK SPICY n CRISP..tapi dah lewat sgt,kitorng belasah makanan tu kat opis je..

dah masuk opis tu,masing2 wat keje masing2..aku pun buatlah kerja dengan penuh tekunnye..hehheh..punya la tekun,kejap je masa tu dah pukul 5pm. so, aku ngan kak comel nak blah la..tapi before tu, kitorang nak gi usha baju kat AMPANG PARK..baju murah2 jew..macam2 branded..aku ngan kak comel masing2 borong sampai 3 helai..hahaah...almaklumlah, baru dapat gaji.hehehhe..tapi, masa nak meninggalkan opis tu, korang nak tau ape yg terjadi kat aku???????????? jeng,jeng,jeng!!!! citernyew, aku singgah pantry untuk top up air masak dalam botol air..aku pun ngangalah pintu pantry tu besau2..taklama tu aku dengar tapak kaki orang masuk kat belakang aku..aku pun ngat kan KAK COMEL..aku pun cakap la "SEMERBAKNYER KAN"..tetibe, ade suara lagi tegur aku dengan nada yang tinggi, "APA KO CAKAP?????" Eh,macam kenal je suara tu..pergh,sekali aku toleh.bos aku EN. ZUL(senior manager)..dia sound la aku..suka ati ajer mulut tu..lain kali "CAKAP SIANG2, PANDANG-PANDANG.,"..Pergh,,aku tergamam..sempat la aku SAY SORRY, SAYA INGAT..mati sampai situ je kata2 aku..kebetulan ain ade depan pintu pantry tu dkt workstation..dia pun terkejut..Korang nak tau kenapa dia terasa? sebab masa aku toleh tu aku nampak dia letak kotak rokok kat atas meja.konon dia nak smoking la jap sebab tensen ngan keje.bile dengar aku sebut perkataan semerbak tu,terus dia terasa ati.dia angkat balik kotak rokok masuk poket n trus cabut sambil membebel sekuat ati kat dalam opis tu..nasib baik,ramai yang dh balik..malu gak la kau..terus aku jadi macam budak bodo jew..bukan ape,,TERKEJUT + TERPANA + TERSENTAP..Amik ko macam2 perasaan yang menimpa lubuk ati n jantung aku..ain pulak leh kata"ABIS LA KO AJA LEPAS NIE.."sampai saat aku tulis entry ni, suara dia msih terngiang2 kat cuping telinga aku nie..masak la aku lepas ni, ntah2 kontrak aku terus ditamatkan..aku berserah jew kat Tuhan. Redha je la kan...hmmm..
















0 comment:

 
Blog Template by Delicious Design Studio